marți, 28 ianuarie 2014

Sabin Cutas pledeaza pentru un venit minim european garantat la nivel european



Bruxelles, 28 ianuarie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a interpelat astăzi Comisia Europeana cu privire la necesitatea instituirii unui venit minim la nivel european. Deputatul roman considera ca garantarea unui venit minim corespunzător este un instrument esențial in lupta împotriva sărăciei si excluziunii sociale, in condițiile in care un sfert din populația UE se afla sub riscul sărăciei.

marți, 21 ianuarie 2014

Bilantul activitatii mele in Parlamentul European (2009-2014)

                 

    In 2009, am fost ales europarlamentar pe o lista comuna PSD+PC. In decursul celor 5 ani petrecuti in Parlamentul European, am incercat sa dau o voce intereselor alegatorilor mei si sa reprezint cu demnitate Romania in forul legislativ european. Astfel, am fost printre cei mai activi si mai prezenti europarlamentari, cu o prezenta la vot de 99% si cu 53 de rapoarte amendate si redactate (dintre care 6 rapoarte pline pentru care am exprimat pozitia Parlamentului European).

    Dintr-o perspectiva comparativa, ma situez pe primul loc dintr-un total de 766 de deputati europeni ca si prezenta si pe locul 5 din cei 33 de reprezentanti romani in Parlamentul European ca si activitate parlamentara de substanta (redactarea rapoartelor pline). Un aspect care influenteaza desemnarea unui raportor al Parlamentului European este gradul de incredere pe care un grup politic il are in competenta deputatului de a duce la bun sfarsit negocierile in numele intregului Parlament.

   In urma activitatii mele in Comisia pentru comert international, am fost promovat  la statutul de membru plin. Astfel, am fost implicat in procesul legislativ atat din Comisia pentru afaceri economice si monetare (o comisie care a avut pe ordinea de zi, in contextul crizei economice si monetare, dosare importante precum taxa pe tranzactii financiare, lupta impotriva fraudei si evaziunii fiscale, sistemul de pensii european,Uniunea Bancara, etc.), cat si din Comisia pentru comert international (controversatul raport privind ACTA a fost intens dezbatut in cadrul acestei comisii pe parcursul acestei legislaturi, dar si Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii sau Acordul Comercial si Economic cu Canada).
    
    Pentru mai multe detalii cu privire la activitatea mea din acesti 5 ani, puteti accesa documentul pdf aici:



joi, 16 ianuarie 2014

Sabin Cutaş: "Salut decizia de modernizare a parteneriatului comercial UE-Mexic"


Strasbourg, 16 ianuarie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a salutat, ieri, în plenul Parlamentului European, propunerea de modernizare a Acordului comercial UE-Mexic. El a subliniat totodată că este nevoie de includerea unei clauze privind drepturile omului și de colaborare între cei doi parteneri pentru a elimina practicile financiare ilegale.

Sabin Cutaş: "Este incorectă încercarea de transformare a românilor în vinovați de serviciu pentru incapacitatea unor guverne naționale de a oferi soluții anti-criză viabile"

Dessin de Christo Komar
Strasbourg, 16 ianuarie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a protestat împotriva campaniei agresive declanșate in unele state membre fata de dreptul românilor de a munci fara restricții pe teritoriul Uniunii Europene. Intervenția deputatului european a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European cu privire la respectarea dreptului fundamental la liberă circulație în UE.

miercuri, 15 ianuarie 2014

Sabin Cutas: "Țările din afara UE trebuie să își deschidă piața achizițiilor publice pentru crearea unui mecanism de reciprocitate"


Strasbourg, 15 ianuarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a salutat, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, propunerea executivului european de a crea un mecanism de reciprocitate pentru achizițiile publice in relația UE cu tarile terțe.

marți, 14 ianuarie 2014

Sabin Cutaş: "Atacurile la adresa românilor și bulgarilor îndeamnă la xenofobie"



Strasbourg, 14 ianuarie 2014,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a criticat, ieri, în plenul Parlamentului European, atacurile la adresa imigranților români și bulgari care au avut loc în contextul recentei liberalizări a pieței europene a muncii. El a atras atenția asupra beneficiilor care decurg din mobilitatea lucrătorilor și și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la propunerile periculoase înaintate de anumiți politicieni, precum amprentarea sau eliminarea beneficiilor sociale pentru cetățenii acestor două state.