miercuri, 13 martie 2013

Sabin Cutaş despre Schengen: "Jocul dublelor standarde este extrem de periculos"



Strasbourg, 12 martie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș a atras atenția, ieri, în plenul Parlamentului European, asupra dublelor standarde aplicate cetățenilor români şi bulgari în privința aderării la spațiul Schengen. El a cerut statelor europene să se comporte cu responsabilitate, să fie adevărați parteneri de dialog şi să nu se lase pradă extremismului şi populismului.


"România şi Bulgaria au îndeplinit toate criteriile stabilite prin tratat pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele tehnice au arătat acest lucru. Din păcate, condiții neagreate în prealabil se ridică precum niște bariere în calea dreptului fundamental la liberă circulație", a declarat Sabin Cutaş.

Potrivit acestuia: "Jocul dublelor standarde, de care anumite state se folosesc pentru a da naștere sentimentelor populiste în rândul alegatorilor, este extrem de periculos. În primul rând, pentru că provoacă neîncredere în capacitatea Uniunii de a respecta propriile reguli. În al doilea rând, deoarece face din cetățenii români şi bulgari țapii ispășitori ai Europei. Cu toții ne amintim de ororile ultimei perioade negre a extremismului în Europa."

"Membrii Consiliului ar trebui să acționeze cu responsabilitate, nu să caute să divizeze Uniunea între cetățeni de primă mână şi cetățeni de mâna a doua. România şi Bulgaria doresc să coopereze pentru un viitor european, însă pentru asta au nevoie de adevărați parteneri de dialog", a conchis eurodeputatul român.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu