miercuri, 27 februarie 2013

Sabin Cutaş: "Aderarea Letoniei la zona euro poate reprezenta un exemplu pentru Romania"



Bruxelles, 27 februarie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș l-a interpelat pe Ministrul de finanțe leton, Andris Vilks, cu privire la fezabilitatea îndeplinirii criteriilor pentru adoptarea monedei unice, în contextul în care criza economică şi financiară a contribuit la înăsprirea acestora. Interpelarea deputatului european a avut loc în cadrul schimbului de opinii din Comisia economică şi monetară din Parlamentul European cu privire la aderarea Letoniei la zona euro, prevăzută pentru 2014.


Sabin Cutaş consideră că: "Exemplul leton poate fi urmat de către Romania; experiența acestui mic stat baltic ne demonstrează că aderarea la zona euro nu este un obiectiv imposibil de atins, nici măcar în contextul crizei economice."

Potrivit ministrului leton de finanțe: "Criteriile de convergenţă pot fi îndeplinite, daca se dă dovadă de flexibilitate, dar şi de măsuri curajoase adoptate la momentul potrivit. Letonia a primit asistenţă financiară atât de la FMI, cât şi de la Uniunea Europeană. Odată cu asistenţa financiară, au venit şi recomandările din partea Comisiei Europene sau a FMI privind mai buna gestionare a problemelor interne. Sigur că am urmat aceste recomandări, dând dovada de flexibilitate, dar am încercat să le adaptăm la experiența noastră naționala."

Ministrul Andris Vilks a pus accent, de asemenea, pe importanţa consultării sindicatelor în etapă de formulare a politicilor interne, dar şi pe strategia de comunicare a guvernului cu privire la procesul de adoptare a monedei euro, cu scopul de a pregăti cetățenii pentru implicațiile renunțării la moneda națională.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu