joi, 17 ianuarie 2013

Sabin Cutaş: "Consumatorii europeni au dreptul să cunoască ţara de origine a produselor care pătrund pe piața europeană"




Strasbourg, 17 ianuarie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, a pledat pentru respectarea dreptului consumatorilor europeni de a identifica ţara de origine pentru produsele care provin din ţări terțe.


Deși Parlamentul European a aprobat încă din octombrie 2010 regulamentul privind indicarea obligatorie a țării de origine pentru anumite produse importate din țări terțe, textul legislativ a fost blocat la nivel de Consiliu. În plus, Comisia Europeană a decis, fără o consultare prealabilă a Parlamentului, retragerea regulamentului.

Intervenția deputatului european a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European cu privire la indicarea obligatorie a țării de proveniență pentru anumite produse importate din țări terțe.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Regulamentul privind indicarea obligatorie a ţării de origine pentru anumite produse importate din ţări terțe reprezintă un răspuns pentru  cerințele de îmbunătățire a transparenţei şi pentru o mai buna informare a consumatorilor europeni cu privire la produsele de tip industrial care pătrund pe piața europeană. Un astfel de regulament este cu atât mai util cu cât Uniunea Europeană nu dispune în prezent de o legislație corespunzătoare în acest domeniu."

"Găsesc regretabil faptul că executivul european a decis să ignore, prin retragerea regulamentului, dreptul consumatorilor europeni de a identifica produsele care respectă anumite standarde sociale, de mediu şi de siguranță, în funcție de tara de proveniență", a conchis acesta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu