vineri, 11 ianuarie 2013

Sabin Cutaș: "Comisia Europeană trebuie să se implice mai mult în combaterea evaziunii fiscale"




Bruxelles, 11 ianuarie 2013,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European, a adresat Comisiei Europene (CE) o întrebare scrisă prin care a reiterat necesitatea realizării unei liste europene a paradisurilor fiscale, dedicate domeniilor de activitate şi instituțiilor cu caracter european.


Deputatul European s-a arătat nemulțumit de răspunsul anterior al CE privind paradisurile fiscale. La 18 decembrie 2012, eurodeputatul român era informat de realizarea unui set de standarde minime de bună guvernanţă în chestiuni fiscale, Comisia alegând cu toate acestea să lase la latitudinea fiecărui stat membru decizia de a elabora o listă neagră a jurisdicțiilor secrete.

"Salut lansarea setului de standarde minime în materie de transparenţă, schimb de informații şi concurenţă fiscală loială. Cu toate acestea, consider că trebuie mers mai departe - o listă europeană a paradisurilor fiscale fiind o necesitate", se arată în documentul transmis de Sabin Cutaş.

Potrivit europarlamentarului român: "Această listă ar fi de folos în numeroase domenii de factură europeană, precum politica economică, cea comercială, sau în desfășurarea activității unor instituții, printre care se număra şi Banca Europeană de Investiții. Banca este des criticată pentru participarea sa în proiecte care implică evaziune fiscală prin intermediul jurisdicțiilor secrete. În acest context, o listă europeană a paradisurilor fiscale ar permite Băncii să îşi aleagă proiectele, beneficiarii şi intermediarii în cunoștință de cauză, banii cetățenilor fiind folosiți într-un mod mai responsabil şi generând mai multă creștere economică."

Eurodeputatul român a cerut totodată Comisiei Europene ca pe termen scurt să inițieze un dialog cu Banca Europeană de Investiții pentru a o ajuta să adopte standardele minime de bună guvernanţă în chestiuni fiscale atunci când îşi selecționează proiectele, beneficiarii şi intermediarii.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu