vineri, 7 decembrie 2012

Sabin Cutaș: Pentru reciprocitate în relațiile UE cu partenerii săi comerciali




Bruxelles, 07 decembrie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş participă, în calitate de membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, la o serie de dezbateri pe teme comerciale, care pregătesc președinția irlandeză a Uniunii Europene. În cadrul întâlnirilor organizate în perioada 5-7 decembrie, la Dublin, cu Ministrul de Stat şi directorii irlandezi responsabili pentru politici comerciale, Sabin Cutaș a abordat problema reciprocității în relațiile dintre Uniunea Europeană şi partenerii săi comerciali. El a amintit nu numai de importanţa deschiderii piețelor de achiziții publice în ţări terțe, ci şi de necesitatea liberalizării regimului de vize cu Canada pentru cetățenii români, bulgari şi cehi, în contextul în care negocierile pentru un acord de liber schimb cu această ţară sunt aproape încheiate.


Potrivit lui Sabin Cutaş: "Prin intermediul angajamentelor luate la nivel internațional, atât în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului, cât şi în cadrul acordurilor comerciale bilaterale, Uniunea Europeană pledează pentru deschidere şi pentru competiție corectă. UE are astăzi una dintre cele mai deschise piețe ale achizițiilor publice. Cu toate acestea, se confruntă în continuare cu refuzul unora dintre partenerii săi comerciali de a permite accesul companiilor europene la piața achizițiilor publice."

"Consider că reciprocitatea în raportul Uniunii cu partenerii săi comerciali este o componentă necesară pentru a putea construi relații comerciale solide, bazate pe încredere. În acest context, cer viitoarei președinții irlandeze să urmărească a asigura nu doar o deschidere mai semnificativă a piețelor de achiziții publice în ţări terțe, ci şi liberalizarea regimului de vize cu Canada pentru cetățenii români, bulgari şi cehi. Astăzi, cetățenii canadieni nu întâmpină dificultăţi pentru a circula pe teritoriul Uniunii Europene, însă numiți europeni sunt în continuare nevoiți să treacă prin proceduri lungi şi costisitoare pentru a putea întreprinde o călătorie în Canada. Negocierile cu Ottawa pentru un acord de liber schimb se apropie de sfârșit, iar președinția irlandeză trebuie să se folosească de acest prilej pentru a asigura un tratament corect tuturor cetățenilor europeni", a conchis europarlamentarul român. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu