miercuri, 12 decembrie 2012

Sabin Cutaș: Pentru acordarea unui ajutor macrofinanciar Republicii Kârgâzstan



Strasbourg, 12 decembrie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, a pledat pentru acordarea de către UE a unui ajutor macrofinanciar de 30 de milioane de euro Republicii Kârgâzstan, cu scopul realizării de reforme democratice si gestionarii efectelor crizei economice. Intervenția deputatului european a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.


" Salut propunerea de a acorda Republicii Kârgâzstan un ajutor financiar de 30 de milioane de euro sub forma unor credite şi subvenții. Sper ca alocarea acestei sume va ajuta Republica Kârgâzstan să facă faţă gravelor probleme financiare şi sociale cu care se confruntă, ca rezultat al crizei economice şi financiare globale, dar şi al regretabilelor evenimente de natură politică din iunie 2010. Corupţia, guvernarea autoritară, represiunea împotriva populației au făcut ca drumul Kârgâzstanului către democrație să nu fie unul facil. În plus, încercarea de a organiza alegeri parlamentare transparente în 2010 a fost umbrită de violenţele interetnice dintre Uzbeci şi Kârgâzi, în urma cărora sute de oameni şi-au pierdut viaţa", a declarat Sabin Cutaș.

"Consider că ajutorul financiar trebuie să contribuie la implementarea unor importante reforme democratice, după cum s-a convenit în urma negocierilor bilaterale dintre Republica Kârgâzstan şi Uniunea Europeană. De asemenea, diplomaţia europeană poate şi trebuie să joace un rol mai important în promovarea drepturilor omului în regiunea Asiei Centrale", a conchis europarlamentarul român.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu