marți, 18 decembrie 2012

Sabin Cutaș: "Avem nevoie de o listă europeană a paradisurilor fiscale"





Bruxelles, 18 decembrie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare, a primit astăzi răspunsul Comisarului European Algirdas Šemeta, la întrebarea scrisă privind lupta împotriva fraudei şi a evaziunii fiscale. În documentul adresat la data de 21 noiembrie 2012, eurodeputatul român cerea executivului european atât formularea unei definiții proprii a paradisurilor fiscale, cât şi realizarea unei liste europene a acestora.


Potrivit răspunsului Comisarului Semeta, executivul european a prezentat, la 6 decembrie 2012, o comunicare prin care a stabilit un set de criterii pentru identificarea paradisurilor fiscale. Cu toate acestea, Comisia a decis să lase la latitudinea statelor membre elaborarea unei liste negre: "În recomandarea sa privind măsurile menite să încurajeze țările terțe să aplice standarde minime de bună guvernanță în chestiuni fiscale, Comisia a stabilit criteriile pentru a determina dacă o țară terță respectă sau nu standarde minime cu privire la transparență, schimbul de informații și concurența fiscală loială. Comisia recomandă tuturor statelor membre să se bazeze pe aceste standarde în relațiile lor cu țări terțe și să întocmească o listă neagră a țărilor terțe care nu le respectă."

Sabin Cutaş a criticat opțiunea Comisiei Europene de a nu întocmi o listă neagră europeană a paradisurilor fiscale: "Avem nevoie de o listă europeană a paradisurilor fiscale. Aceasta este necesară pentru buna funcționare a unui set de politici şi instituții cu caracter exclusiv european, precum politica comercială şi cea economică, sau activitatea Băncii Europene de Investiții în ţări terțe. De aceea, voi continua dialogul cu Comisia Europeană pe această temă pentru a o convinge de importanţa unei astfel de liste."



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu