joi, 22 noiembrie 2012

Sabin Cutaş: Despre relațiile comerciale UE-China



Strasbourg, 22 noiembrie 2012,


Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, a subliniat importanţa relațiilor comerciale dintre Uniunea Europeană şi China, atrăgând totodată atenția asupra practicilor de impunere a unor bariere la circulația bunurilor şi serviciilor. În acest context, el a cerut Comisiei Europene să întărească relațiile cu China, luând însă măsuri pentru a proteja întreprinderile şi lucrătorii europeni, în speță prin intermediul dezvoltării unei strategii industriale. Intervenția eurodeputatului român a avut astăzi loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind importurile de origine chineză la prețuri excesiv de mici.
"Într-un timp relativ scurt, economia Uniunii Europene şi cea a Chinei au atins un nivel impresionant de interdependenţă. În prezent, fluxul comercial dintre cei doi parteneri se ridică la aproximativ 1 miliard de euro pe zi, iar parteneriatul economic dintre UE şi China este al doilea cel mai semnificativ la nivel global", a explicat Sabin Cutaş.

"Cu toate că Beijingul a aderat la OMC în 2001, relațiile sale comerciale cu Uniunea continuă să fie marcate de impunerea unor bariere la circulația bunurilor şi serviciilor. Printre acestea se numără accesul dificil pe piață al operatorilor economici, restricționarea exporturilor cu materii prime, folosirea subvențiilor, sau cea a practicilor de dumping. Comisia a demarat recent, ca urmare a plângerilor depuse de companiile europene, două investigații privind vânzarea panourilor solare chinezești la preţuri artificial de joase", a adăugat deputatul european.

Potrivit europarlamentarului: "UE beneficiază în mod considerabil de pe urma relațiilor comerciale cu China, însă tipul de comportament menționat mai devreme afectează totodată capacitatea companiilor europene de a rămâne competitive, într-un context în care Uniunea are nevoie de promovarea industriilor sale şi de crearea de locuri de muncă."

"Consider că relațiile dintre UE şi China trebuie întărite, însă ele trebuie să se bazeze pe reciprocitate şi pe respectul pentru normele comerciale. De aceea, cer Comisiei să ia măsuri pentru a proteja lucrătorii şi întreprinzătorii europeni, în speță prin dezvoltarea unei strategii industriale", a conchis Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu