vineri, 26 octombrie 2012

Sabin Cutaş a pledat pentru o reală securitate energetică in relațiile UE-Rusia



Strasbourg, 26 Octombrie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional din Parlamentul European, a pledat pentru includerea unui capitol privind energia obligatoriu din punct de vedere juridic, precum si a unui capitol privind dezvoltarea durabila in noul Acord UE-Rusia. Intervenția deputatului european a avut loc in cadrul dezbaterii din plenul PE privind relațiile UE-Rusia după aderarea acesteia la OMC.


Potrivit europarlamentarului român: "Aderarea Rusiei la OMC, la capătul a 18 ani de negocieri, oferă o nouă perspectivă asupra relaţiilor cu Uniunea Europeana, pana acum caracterizate de o asimetrie a schimburilor comerciale. Astfel, Rusia şi-a luat angajamentul de a-şi alinia regulile şi practicile comerciale la standardele OMC, în special în ceea ce privește tratamentul non-discriminatoriu pentru importurile de bunuri şi servicii, asigurarea transparentei în implementarea măsurilor comerciale, reducerea subvențiilor agricole şi îmbunătățirea drepturilor de proprietate intelectuală. Consider că eforturile Rusiei în această direcție sunt substanțiale, iar o implementare cât mai rapidă a acestor angajamente va facilita comerțul cu statele membre OMC, va încuraja crearea de noi locuri de muncă şi va contribui la creșterea PIB-ului Rusiei."

"În același timp, decizia de a face parte dintr-o organizație internațională cu caracter comercial înseamnă nu doar avantaje, ci şi respectarea unor reguli stabilite de comun acord. De aceea, măsurile arbitrare de tipul interdicției importurilor de animale provenind din Uniunea Europeană trebuie evitate pe viitor", a declarat Sabin Cutaş.

"Trebuie avut în vedere, în egală măsură, faptul că negocierile pentru un nou Acord UE-Rusia vor gravita în jurul obligațiilor OMC asumate de către ambele părți, acestea fiind un bun prilej pentru a stabili principii şi obiective comune în domeniul comerțului. Susțin, în acest sens, ideea includerii în noul acord a unui capitol substanțial şi obligatoriu din punct de vedere juridic privind energia, cu scopul de a asigura o piață a energiei transparentă şi non-discriminatorie, precum şi a unui capitol privind dezvoltarea durabilă, prin intermediul căruia să încurajăm Rusia să respecte atât drepturile omului și drepturile lucrătorilor, cât şi standardele de mediu internaționale", a conchis deputatul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu