miercuri, 4 iulie 2012

Sabin Cutas: Pentru revitalizarea Parteneriatului Estic




Strasbourg, 04 iulie 2012,


Europarlamentarul Sabin Cutaș, raportor al grupului său politic, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, pentru aspectele comerciale ale Parteneriatului Estic, a pledat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg pentru o revitalizare a relațiilor dintre Uniunea Europeană și partenerii săi estici. Deputatul european a atras, în același timp, atenția asupra reformelor pe care statele din vecinătatea estica trebuie să le realizeze pentru a beneficia de acorduri de asociere cu Uniunea Europeană.


Potrivit europarlamentarului român: "Mișcările revoluționare din 2011 din Africa de Nord au mutat centrul de interes asupra dimensiunii sudice a politicii de vecinătate, în detrimentul Parteneriatului Estic. Trebuie să revitalizăm relațiile Uniunii cu partenerii estici, în special prin intermediul acordurilor de asociere. Acestea pot reprezenta un instrument eficient pentru a convinge statele participante să adopte reforme importante pentru democratizarea regimurilor lor politice."

"În același timp, eforturile pentru democratizare sunt direct condiționate de îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor, de crearea unor societăți civile puternice, precum și de asigurarea libertății presei şi de consolidarea instituțiilor democratice. Este încurajatoare, în acest sens, crearea  unei instituții pentru societatea civilă sub umbrela Parteneriatului Estic, fapt ce favorizează dialogul dintre guvernele care participă la acest program și societatea civilă", a mai declarat Sabin Cutaș.

"Cu toate că au fost înregistrate progrese, anumite neconformități cu privire la respectarea drepturilor lucrătorilor persistă în state precum Georgia, unde exploatarea copiilor prin muncă reprezintă încă o realitate. Ucraina este un alt exemplu de stat în care sistemul judiciar este deficitar, lucru care împiedică finalizarea Acordului de Asociere cu aceasta. De aceea, pledez pentru asumarea de către partenerii noștri estici a unor reforme interne care să le confere mai multă credibilitate pe plan extern", a subliniat europarlamentarul Sabin Cutaș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu