miercuri, 23 mai 2012

Sabin Cutas: Pentru o consolidare a relației de parteneriat comercial UE-China




Strasbourg, 23 Mai 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutas, membru al Comisiei pentru comerț internațional din PE, a pledat, in cadrul dezbaterii privind relația comerciala dintre UE si China din cadrul plenului reunit al Parlamentului European, pentru consolidarea  relației de parteneriat UE-China.

Potrivit lui Sabin Cutas: "Uniunea Europeana reprezintă principala piața pentru exporturile provenind din China. Doar intre 2009 si 2010, acestea au crescut cu 39,5%. Pe de alta parte, China este al doilea partener comercial pentru UE. In plus, in actualul context al crizei datoriilor suverane, China a jucat un rol important prin investițiile in programele de infrastructura grecești si prin disponibilitatea manifestata in a susține financiar Spania si Portugalia. Astfel, nu mai putem vorbi de o economie emergenta, ci de un actor economic la nivel global."

"De aceea, consider ca strategia europeana in ceea ce privește China trebuie regândita, astfel incat sa sintetizeze atât oportunitățile oferite de către rapida ascensiune a Chinei pe plan internațional, cat si provocările economice pe care aceasta le implica. Este momentul consolidării unei relații de parteneriat bazata pe avantaje reciproce si implicit al renunțării la logica concurențiala. In același timp, economia chineza inca nu îndeplinește criteriile unei economii de piața, lucru care îngreunează activitatea operatorilor europeni pe teritoriul chinez. Consider ca Organizația Mondiala a Comerțului reprezintă forul instituțional prin intermediul căruia poate fi redresata aceasta situație", a conchis deputatul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu