vineri, 16 martie 2012

Problemele ACTA – expuse în plenul PE


Strasbourg, 13 martie 2012,



Europarlamentarul PC Sabin Cutaş a expus, ieri, în plenul Parlamentului European (PE), motivele pentru care consideră că forul legislativ ar trebui să voteze împotriva Tratatului comercial anti-contrafacere.


El a subliniat că limbajul permisiv al tratatului ar putea conduce la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. El a arătat, de asemenea, că regulile privind drepturile de proprietate intelectuală ar trebui stabilite în cadrul structurilor europene şi globale, nu prin intermediul unui acord care nu include nici măcar statele unde fenomenul de contrafacere este cel mai răspândit.



Intervenţia deputatului european a avut în cadrul procedurii intervenţiilor pe subiecte de actualitate.



Cred în necesitatea protejării drepturilor de proprietate intelectuală, însă consider că Tratatul comercial anti-contrafacere nu este instrumentul potrivit pentru a atinge acest obiectiv”, a declarat eurodeputatul.



„Potrivit experţilor, limbajul permisiv al textului este interpretabil şi poate duce la încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Salut trimiterea Tratatului la Curtea Europeană de Justiţie, considerând totodată că sunt şi alte motive de îngrijorare care ar trebui să ne determine să votăm împotriva sa”, a adăugat acesta.   



El a subliniat că: „eficienţa ACTA va fi una redusă, în situaţia în care statele cu cea mai mare amploare a fenomenului de contrafacere nu se află printre semnatari. De asemenea, ţările în curs de dezvoltare, în prezent excluse din tratat, ar putea fi presate, pe termen lung, să ratifice un text la care nu au contribuit.”



Regulile privind proprietatea intelectuală trebuie stabilite pe de o parte la nivel european şi pe de alta la nivel global, prin intermediul organizaţiilor precum OMC sau OMPI (Organizaţia mondială a proprietaţii intelectuale). Aflându-se în afara lor, ACTA dăuneaza acestor structuri de guvernanţă”, a conchis deputatul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu