joi, 2 februarie 2012

Despre respectarea regulilor democratice in Rusia


Bruxelles, 2 februarie 2012,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a declarat, în cadrul dezbaterii din plenul PE privind situația politica din Rusia, că parteneriatul comercial dintre UE şi Rusia trebuie să fie condiționat de respectarea valorilor şi regulilor democratice. Deputatul european și-a manifestat îngrijorarea cu privire la corectitudinea desfășurării scrutinului prezidențial din martie, în contextul în care rezultatul alegerilor parlamentare de anul trecut a fost contestat atât de societatea civilă rusă, cât şi de organizații internaționale independente.


Potrivit lui Sabin Cutaş: "Aderarea Rusiei la OMC, la capătul a 18 ani de negocieri, deschide o nouă perspectivă asupra relațiilor comerciale internaționale. Cred că trebuie să apreciem deschiderea părții ruse pentru modificarea a aproape 300 de dispoziții legale pentru a se conforma regulilor internaționale ale comerțului şi de a accepta să-și diminueze drepturile vamale în numeroase sectoare industriale. Perspectiva dublării schimburilor comerciale UE-Rusia în următorii 5-10 ani este, însă, condiționată de modernizarea economiei ruse şi de asumarea deplină a cadrului democratic real."

"Parteneriatul UE-Rusia este condiționat de respectarea valorilor şi regulilor democratice. De aceea ne preocupă corectitudinea scrutinului prezidențial din acest an, în special în contextul protestelor ce au urmat alegerilor parlamentare din luna decembrie. Apariția de duminică, prima dată după ani de cenzura a liderilor opoziției la televiziunile oficiale este un semnal încurajatortoți candidații vor avea acces neîngrădit la mass-media. Aceasta premieră demonstrează însă şi deficitul de democrație de care suferă societatea rusă. Procesul electoral nu este o garanție a democrației decât în măsura în care alegerile sunt neviciate, inclusiv în faza campaniei electorale", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu