joi, 29 septembrie 2011

Sabin Cutaș: "Soluția pentru actuala criză economică nu poate fi una compusă exclusiv din măsuri de austeritate"

Strasbourg, 28 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European (PE), a descris pachetul de guvernanță economică votat astăzi de către PE ca fiind un "pachet de austeritate". El a declarat că a votat împotriva majorității propunerilor incluse în acesta, ele riscând să accentueze situația dificilă pe care Uniunea Europeană o cunoaște din punct de vedere economic. Cutaş a subliniat necesitatea unor măsuri de relansare economică și a salutat în acest sens inițiativele anunțate de Comisia Europeană de introducere a unei taxe pe tranzacții financiare și de emitere a unor obligațiuni comune europene.

miercuri, 28 septembrie 2011

Sabin Cutaș: "UE trebuie să își asume un rol central în cadrul sistemului comercial multilateral"


Strasbourg, 28 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (PE), a pledat marți, în plenul PE, pentru o strategie europeană privind politica comercială adaptată actualei conjuncturi, în care volatilitatea prețurilor, dezechilibrele comerciale, activitățile de tip speculativ și schimbările climatice se fac puternic resimțite. Potrivit deputatului european, o astfel de strategie trebuie să abordeze teme referitoare la accesul persoanelor sărace la medicamentele generice și la includerea standardelor sociale, de mediu și de drepturile omului în cadrul acordurilor de liber schimb. Cutaş a arătat de asemenea, că Uniunea Europeană trebuie să își asume un rol central în cadrul sistemului comercial multilateral pentru a răspunde prezentelor provocări.

marți, 27 septembrie 2011

Sabin Cutaș: Pentru încurajarea comerțului cu teritoriile palestiniene


Strasbourg, 27 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (PE), a declarat că încurajarea comerțului cu teritoriile palestiniene, prin facilitarea accesului produselor care provin din Fâșia Gaza și Cisiordania pe piața europeană, confirmă determinarea Uniunii Europene de a ajuta la dezvoltarea economică a acestora. De asemenea, deputatul european a atras atenția asupra importanței respectării normelor privind originea produselor, astfel încât documentele care atestă proveniența produselor fabricate în Fâșia Gaza și Cisiordania să provină doar de la autoritățile palestiniene. Intervenția europarlamentarului a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE cu privire la acordul comercial dintre UE și Autoritatea palestiniană.

joi, 22 septembrie 2011

Sabin Cutaş critică reacția lentă a statelor membre în aplanarea crizei economice

Bruxelles, 22 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş critică reacția lentă a statelor membre din zona euro în aplanarea crizei datoriilor suverane. În același timp, deputatul european pledează pentru acordarea urgentă a celui de-al doilea împrumut Greciei, ca soluție imediată pentru salvarea monedei euro şi pentru o cooperare economică consolidată a statelor membre UE, ca soluție pe termen lung.

vineri, 16 septembrie 2011

Sabin Cutaș: "Înaltul Reprezentant trebuie să sprijine accesul imediat al agențiilor umanitare în Sudan"


Bruxelles, 16 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș a declarat joi, în plenul Parlamentului European, că proclamarea independenței Sudanului de Sud și conflictele interne care i-au urmat pot provoca un efect-domino pentru continentul african. De asemenea, acesta a pledat pentru un sprijin din partea UE pentru permiterea accesului agențiilor umanitare în Kordofanul de Sud și în Nilul albastru.   Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii privind respectarea drepturilor omului din plenul PE.

joi, 15 septembrie 2011

Sabin Cutaş: „Avem nevoie de integrare fiscală şi de o guvernanță economică la nivel european”


Strasbourg, 15 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European a declarat, miercuri în plenul PE, că este nevoie de integrare fiscală și de o guvernanță economică la nivel european pentru a răspunde la criza economică care se face resimțită pe întreg continentul. El a subliniat importanța unității europene în actualele împrejurări.

Sabin Cutaş: „Trebuie acţionat la nivel european pentru combaterea problemei etnobotanicelor”


Strasbourg, 13 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a atras atenţia, luni în plenul Parlamentului European, asupra problemei etnobotanicelor. El a arătat că substanţele psihoactive legale se înmulţesc într-un ritm alarmant, constituind o problemă de sănătate publică pentru UE şi a subliniat necesitatea intervenţiei la nivel european pentru a lupta împotriva acestora.

"Conform ultimului raport anual publicat de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie, 41 de substanţe psihoactive noi au devenit disponibile în cursul anului 2010 şi o proporţie semnificativă dintre acestea au fost identificate ca fiind "droguri legale".

miercuri, 14 septembrie 2011

Sabin Cutaș: " Credibilitatea Organizației Mondiale a Comerțului depinde de reușita Rundei de la Doha "



Strasbourg, 14 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European(PE), a declarat obiectivele de dezvoltare trebuie să recapete o importanță centrală în cadrul Agendei de dezvoltare de la Doha. De asemenea, deputatul european a subliniat reușita Rundei de la Doha este definitorie pentru credibilitatea Organizației Mondiale a Comerțului în gestionarea într-un mod echitabil a efectelor globalizării. Declarația europarlamentarului a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE cu privire la Programul Doha pentru dezvoltare. Programul promovează dezvoltarea statelor cu economii fragile ale lumii - ţări în curs de dezvoltare și cel mai puțin dezvoltate - prin intermediul unor derogări și preferințe de tip comercial.