miercuri, 29 iunie 2011

Sabin Cutaş a primit răspunsul Comisarului Andor cu privire la riscul de sărăcie in UE


 

29 iunie 2011, Bruxelles,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind acțiunile pe care le-a întreprins executivul european de la începutul anului 2011 pentru a sprijini îndeplinirea de către statele membre a obiectivelor de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale din cadrul Strategiei Europa 2020. În interpelarea adresată în luna mai Comisiei, deputatul european atrăgea atenția asupra faptului că 16,3% dintre cetățenii europeni trăiau sub risc de sărăcie în 2009, România fiind unul dintre statele membre cu cel mai ridicat risc de sărăcie, conform Eurostat.

duminică, 26 iunie 2011

Sabin Cutaş asteaptă de la viitorul președinte al BCE soluții inovatoare pentru ieșirea din criză


Bruxelles, 15 iunie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European, l-a interpelat, marți, pe Mario Draghi, candidatul la președinția Băncii Centrale Europene (BCE), cu privire la posibilitatea emiterii de euro-obligațiuni pentru finanțarea creșterii economice. Cutaş s-a arătat favorabil candidaturii lui Mario Draghi, subliniind totodată că acesta trebuie să găsească soluții inovatoare pentru ieșirea din criza economică.

vineri, 10 iunie 2011

Sabin Cutaş cere sprijin umanitar pentru populația malgașă


Bruxelles, 10 iunie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a declarat, ieri, în cadrul dezbaterilor din plenul Parlamentului European privind respectarea drepturilor omului, că Madagascar a ajuns un stat izolat pe scena internațională, în urma preluării puterii politice într-un mod neconstituțional. Deputatul european susține măsurile luate de Uniunea Europeană pentru a sancționa financiar statul Madagascar, însă consideră că astfel de acțiuni au consecințe grave din punct de vedere umanitar, economic și social asupra populației malgașe.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Criza politică din Madagascar a condus la o izolare a acestui stat pe scena internațională. Atât Uniunea Europeană, prin aplicarea dispozițiilor Tratatului de la Cotonou, cât și Fondul Monetar International și Banca Mondială au suspendat ajutorul financiar pentru Madagascar. Susțin măsurile luate de Uniunea Europeană, în contextul în care preluarea puterii într-un mod abuziv și implicit neconstituțional de către Andry Rajoelina pune în pericol, pe o perioadă nedeterminată, trecerea spre un regim democratic."

"Pe de altă parte, decizia de a aplica sancțiuni este întotdeauna delicată, din cauza consecințelor inevitabile de ordin umanitar, economic și social pe care le provoacă. Trebuie să ne gândim la populația malgașă care are nevoie de sprijinul nostru, sprijin care nu trebuie să se manifeste doar printr-un apel la organizarea de alegeri libere, pluraliste și la o restaurare a ordinii democratice, ci și printr-un real ajutor umanitar", a conchis deputatul european.

joi, 9 iunie 2011

Sabin Cutaș: "Salut reluarea negocierilor pentru un acord ambițios de parteneriat UE-Rusia"


Strasbourg, 9 iunie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (PE), a salutat ieri, în contextul dezbaterii din plenul PE privind Summit-ul de la Nijni Novgorod, reluarea negocierilor pentru un acord ambițios de parteneriat UE-Rusia. Deputatul european s-a arătat favorabil aderării Rusiei la OMC, declarând că acest lucru va ajuta la îmbunătățirea relațiilor comerciale și economice dintre UE și Rusia. În același timp, Sabin Cutaș a ridicat problema securității energetice, respectiv a ratificării de către Rusia a  Tratatului Cartei Energiei.

marți, 7 iunie 2011

Sabin Cutas cere instituțiilor europene sa apere libertatea presei in Romania





Strasbourg, 07 iunie 2011,


Europarlamentarul Sabin Cutaș, a atras atenția luni, în plenul Parlamentului European, asupra derapajelor anti-democratice și a atacurilor împotriva presei din unele state membre ale UE, între care și România, unde decidenții politici au un discurs denigrator la adresa mass-media, aceasta fiind inclusă de șeful statutului printre vulnerabilitățile la adresa securității naționale. Deputatul european a cerut o mai mare implicare a Uniunii Europene în asigurarea unei protecții reale a libertății de exprimare a presei în interiorul Uniunii.