joi, 12 mai 2011

Sabin Cutas/ IMM-uri: "Pentru a evita birocrația excesivă, este nevoie de o comparație între cerințele europene și măsurile luate la nivel național"


Strasbourg, 12 Mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European, a salutat, miercuri, în plenul PE, revizuirea de către Comisia Europeană a "Small Business Act pentru Europa". Deputatul european a atras atenția asupra problemelor cu care se confruntă în continuare IMM-urile europene, birocrația excesivă fiind una dintre ele. Sabin Cutaș a susținut ideea realizării de către fiecare stat membru a unor tabele comparative între măsurile birocratice decise la nivel național și cele stabilite la nivel european, pentru a vedea dacă, în momentul transpunerii directivelor europene, autoritățile naționale nu adăugă măsuri suplimentare care împovărează inutil IMM-urile europene. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii privind Revizuirea SBA pentru Europa.

Sabin Cutaş: "Este nevoie de o agenţie europeană a ratingului de credit şi de punerea în comun a unor parţi a datoriilor publice europene"

Strasbourg, 12 mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, a subliniat, miercuri, necesitatea creării unei agenţii europene a ratingului de credit şi a punerii în comun a unor părţi a datoriilor publice europene. El a arătat că repetatele dificultăţi economice ale statelor ce au fost nevoite să ceară împrumuturi Uniunii Europene sunt consecinţa unor atacuri ale speculatorilor financiari ce urmăresc crearea unor disensiuni în cadrul Uniunii Europene şi deprecierea monedei euro. 

miercuri, 11 mai 2011

Sabin Cutaş: "Un acord comercial de liber schimb între UE și Japonia ar putea aduce ample beneficii celor doi parteneri"



Strasbourg, 11 mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, a subliniat luni, în plenul PE, importanța pe care un acord comercial între Uniunea Europeană și Japonia ar putea-o avea pentru ambele părți. El a arătat totodată că este mai întâi nevoie de eliminarea unor obstacole din calea liberului schimb, mai precis a barierelor non-tarifare și a limitării de acces la piața japoneză a achizițiilor publice. 

Intervenția eurodeputatului român a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Japonia.

marți, 10 mai 2011

Sabin Cutas: "Putem să contribuim la redresarea economică a Pakistanului prin măsuri complementare ajutorului umanitar"


Strasbourg, 10 Mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a pledat pentru acordarea de preferințe comerciale speciale pentru Pakistan, țara care a suferit pierderi umane și economice semnificative în urma inundațiilor din 2010. Deputatul european a precizat că aceste măsuri sunt complementare celor de ajutor umanitar oferite de către Uniunea Europeană și vor contribui la redresarea economică a Pakistanului. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii privind preferințelor comerciale autonome de urgență pentru Pakistan.

Potrivit lui Sabin Cutaș: "Inundațiile din Pakistan au făcut aproape 20 de milioane de victime și au dezechilibrat o economie deja fragilă. Sunt voci care argumentează că acordarea unor preferințe comerciale speciale Pakistanului nu ar fi o soluție potrivită pentru a ajuta victimele inundațiilor, deoarece nu consideră comerțul un instrument potrivit pentru a reacționa în astfel de situații de urgență. Sunt de acord, este posibil ca acordarea de preferințe comerciale să nu îi ajute în mod direct pe oamenii care au suferit în urma inundațiilor. Însă, prin măsuri complementare ajutorului umanitar, putem să contribuim la redresarea economică a Pakistanului."

"De altfel, comerțul internațional și ajutorul umanitar nu sunt două domenii complet opuse. Există o complementaritate între toate politicile Uniunii Europene. Atunci când oferim preferințe comerciale țărilor în curs de dezvoltare, nu facem acest lucru strict din motive pragmatice, comerciale, ci pentru a ne manifesta solidaritatea cu aceste state", a conchis europarlamentarul român.

"India poate constitui nu numai un exemplu economic pentru restul țărilor în curs de dezvoltare, ci și unul de democratizare"


Strasbourg, 10 Mai 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a atras atenția ieri, în cadrul plenului PE, asupra inegalităților sociale care persistă în India, în pofida statutului acesteia de economie emergentă. Sabin Cutaș a recomandat Comisiei Europene să pledeze, în cadrul negocierilor privind un acord de liber schimb cu India, pentru includerea unor clauze privind drepturile omului, drepturile sociale și cele de mediu. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii aferente întrebării orale adresate Comisiei Europene cu privire la Acordul de liber schimb cu India.

Sabin Cutaş: "Trecerea către acorduri de investiții încheiate la nivelul UE reprezintă o etapă esențială a integrării europene"



Strasbourg, 10 mai 2011,

      Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European, a salutat luni, în plenul PE, trecerea de la acorduri de investiții bilaterale între state membre și țări terțe la acorduri încheiate la nivelul Uniunii Europene. În acest context, el a cerut punerea în aplicare a unei proceduri "de tip comunitar"[1], conduse de Comisia Europeană, pentru a duce la bun sfârșit procesul de tranziție. De asemenea, Cutaş a atenționat că executivul european trebuie să aibă în vedere menținerea securității juridice și condiții echivalente de investiții pentru toate companiile europene în timpul perioadei următoare.

miercuri, 4 mai 2011

Sabin Cutas: "Modelul social european actual este incapabil sa mai asigure bunăstarea cetățenilor europeni"



Bruxelles, 04 Mai 2011,

      Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş a interpelat Comisia Europeană cu privire la acțiunile pe care aceasta le-a întreprins din ianuarie 2011 până în prezent pentru a îndeplini obiectivele de combatere a sărăciei și a excluziunii sociale din cadrul Strategiei Europa 2020. Întrebarea scrisă adresată executivului european are la bază datele din 2009 cu privire la riscul de sărăcie în Uniunea Europeană, centralizate de către Eurostat. În opinia europarlamentarului român, procentul de 22,4% pentru România demonstrează că modelul social european actual este unul defectuos, incapabil să mai asigure bunăstarea cetățenilor europeni, iar implementarea obiectivelor Strategiei Europa 2020 poate să constituie un pas important în direcția reformării acestuia.