vineri, 22 aprilie 2011

Sabin Cutaş participă la Conferința Parlamentară de la Geneva privind OMC


22 martie 2011

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), participă în perioada 21-22 martie la Conferința Parlamentară privind Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care are loc la Geneva. Sabin Cutaş, delegat al Grupului Socialist din PE, va lua parte la dezbateri care abordează atât problematica acordurilor bilaterale și regionale, cât și aceea a promovării unui sistem multilateral comercial care să aducă beneficii țărilor sărace. Conferința anuală privind OMC este un forum în care membri ai parlamentelor din întreaga lume schimbă opinii și informații referitoare la comerțul internațional.

Potrivit deputatului european: "Conferința Parlamentară, o inițiativă a Parlamentului European şi a Uniunii Interparlamentare își propune să ofere o dimensiune parlamentară cooperării multilaterale comerciale, consolidând astfel democrația la nivel internațional. Procesul decizional din cadrul OMC-ului nu este întotdeauna perceput ca fiind transparent, în principal din cauza posibilității limitate a ONG-urilor de a-l influența. De aceea, consider că dialogul dintre guvernele, parlamentele naționale și societatea civilă poate să reprezinte o cale de a contrabalansa această deficiență."

Europarlamentarul român precizează că, în același timp, prin discuțiile din cadrul Conferinței Parlamentare, se dorește impulsionarea finalizării Rundei Doha pentru Dezvoltare, a cărei principala preocupare este combaterea sărăciei prin promovarea dezvoltării ca nucleu al sistemului comercial mondial, contribuind la o mai bună integrare comercială a țărilor în curs de dezvoltare. "De cele mai multe ori, comerțul este văzut ca un factor de prosperitate, însă doar pentru cei care reușesc să stăpânească regulile jocului. Ori, datoria noastră, a țărilor industrializate, este de a coopera cu țările sărace, astfel încât acestea să poată beneficia de o reală asistență pentru dezvoltare. În egală măsură, trebuie să avem în vedere ca principiul non-reciprocității să nu fie distorsionat. Nu este corect să le impunem statelor sărace să își deschidă piețele la același nivel cu statele dezvoltate. Să nu uităm că tratamentul special și diferențiat este unul dintre principiile fondatoare ale OMC-ului", a conchis Sabin Cutaş.

miercuri, 13 aprilie 2011

Sabin Cutaş cere autorităților irakiene o rezolvare pașnică a situației din Tabăra de la Ashraf


Bruxelles, 13 aprilie 2011,

Eurodeputatul Sabin Cutaş, membru al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Iran, regretă recentele violențe comise împotriva rezidenților din Tabăra de la Ashraf, în Irak. El a cerut autorităților irakiene să permită începerea unei anchete independente privind atacurile din 8 aprilie 2011 și să caute o soluție pașnică la situația politică și umanitară din această zonă.

Tabăra de la Ashraf, situată în Irak, este locul în care s-au refugiat 3.400 de iranieni, printre care și opozanți ai actualului regim iranian. Tabăra a fost ținta unui atac violent pe data de 8 aprilie 2011, în urma căruia se estimează că 31 de persoane și-au pierdut viața, iar alte 320 au fost rănite.

"Sunt regretabile acțiunile violente care au avut loc împotriva refugiaților din Tabăra de la Ashraf în data de 8 aprilie; evenimente în urma cărora se estimează că mai multe persoane și-au pierdut viața, iar câteva sute au fost rănite", a declarat Sabin Cutaş.

"Începând cu 1 ianuarie 2009, controlul Taberei de la Ashraf a fost transferat de către armata americană autorităților irakiene. Acestea au acum datoria de a se asigura că drepturile fundamentale ale rezidenților lor sunt respectate. Trebuie să se permită atât îngrijirea medicală a celor răniți, cât și accesul unor observatori independenți, cu scopul demarării unei anchete privind evenimentele ce au avut loc în 8 aprilie", a adăugat deputatul european.

"Singura soluție la situația politică și umanitară în care se află rezidenții Taberei de la Ashraf este una pașnică", a conchis Cutaş.

joi, 7 aprilie 2011

Sabin Cutas (ECON): "Avem nevoie de o Carta a cetatenilor privind dreptul de a locui și de a lucra oriunde in UE"



Strasbourg, 07 aprilie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice și monetare (ECON) din Parlamentul European (PE), a reamintit în cadrul plenului PE reunit la Strasbourg, faptul că relansarea și consolidarea pieței unice trebuie să fie orientate către o reprezentare corectă a preocupărilor și drepturilor cetățenilor europeni. Eurodeputatul a salutat propunerea de a avea o "Cartă a cetățenilor Uniunii Europene", care să cuprindă informații multilingve privind dreptul de a locui și de a lucra în toate cele 27 de state membre. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii prioritare aferente relansării pieței unice. Sabin Cutaș este raportorul din umbră al grupului său politic pentru opinia Comisiei ECON privind dosarul "O piață unică pentru europeni".

Potrivit europarlamentarului român: " Raportul O piața unică pentru europeni își propune să răspundă la provocarea de a concilia două obiective aparent contradictorii: relansarea pieței unice și restabilirea încrederii cetățenilor europeni în buna funcționare a pieței. "

"Actul privind piața unică trebuie să fie sinonim cu un pachet de măsuri coerent și echilibrat, în concordanță cu Raportul Grech si cu Raportul Monti, prin care să se pună fundamentele unei Europe creatoare de valoare adăugată atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi. Preocupările, drepturile cetățenilor trebuie să fie în centrul măsurilor de relansare și de consolidare ale pieței interne. Salut în acest sens, propunerea de a avea o "Cartă a cetățenilor" la nivel european, care să cuprindă informații multilingve privind dreptul de a locui și de a lucra în oricare dintre statele membre", a conchis Sabin Cutaș.


Raportul Cutaş privind activitatea Băncii Europene de Investiţii a fost votat de PE


Strasbourg, 07 aprilie 2011,

Raportul eurodeputatului Sabin Cutaş privind activitatea Băncii Europene de Investiţii (BEI) a fost votat astăzi în plenul Parlamentului European. Raportul face parte dintr-un exercițiu democratic anual, ce ține de responsabilitatea pe care o are Banca în fața Parlamentului European. Acesta conține recomandări privind activitățile viitoare a Băncii în contextul de criză.

În calitatea sa de raportor, Cutaş a contribuit la dezbaterea ce a avut loc în plenul PE, cu participarea Presedintelui BEI, Philippe Maystadt şi a Comisarului European pentru relaţii inter-instituţionale, Maroš Ševčovič. În cadrul dezbaterii, eurodeputatul român a subliniat atât necesitatea invesţiilor în IMM-uri, infrastructură şi energie, oferind exemplul gazoductului Nabucco, cât şi a soluţiilor de finanţare inovatoare, salutând iniţiativa „obligaţiunilor pentru proiecte.”

Cutaş a subliniat rolul important pe care îl are Banca Europeană de Investiţii în contextul de criză în care Uniunea Europeană are nevoie de investiţii considerabile în infrastructură, energie, educaţie şi sănătate: „Cu toții căutăm o metodă de a împăca datoriile și deficitele crescânde ale statelor membre cu obiective de creștere economică, ilustrate de pildă în Strategia UE2020 - obiective ce necesită investiții majore în educație, sănătate, tehnologie, energie durabilă și infrastructură. Consider că soluția la această problemă este una europeană, iar Banca Europeană de Investiții are un rol important de jucat în acest context. Voi prelua aici două exemple majore ale modului în care BEI a stimulat și va continua să stimuleze economia europeană: împrumuturile către IMM-uri și „obligațiunile pentru proiecte”.”  

Deputatul european a remarcat că BEI stimulează economia europeană prin intermediul împrumuturilor către IMM-uri, dar este de asemenea nevoie de asistenţă tehnică pentru a permite o absorbţie mai bună a fondurilor în toate regiunile Uniunii Europene: „Nu trebuie să uităm că 99% dintre întreprinderile europene sunt Întreprinderi Mici și Mijlocii. A investi în IMM-uri reprezintă o metodă de a contribui în mod semnificativ la activitățile de inovare, cercetare și dezvoltare ce au loc în Uniunea Europeană. BEI a oferit IMM-urilor, în 2009 și 2010, finanțări superioare obiectivului său anual de 7.5 miliarde de euro. Facilitatea Europeană de Microfinanțare a fost de asemenea creată în 2010, regrupând fonduri în valoare de 200 de milioane de euro adresate celor ce au nevoie de microcredit. Cu toate acestea, constatăm persistența unor dificultăți în etapa de accesare a fondurilor de către întreprinzători. BEI are datoria de a oferi

miercuri, 6 aprilie 2011

Raportul Cutaş de instituire a unui mecanism de soluționare a litigiilor comerciale între UE și Maroc a fost adoptat de PE



Strasbourg, 06 aprilie 2011,

Raportul eurodeputatului Sabin Cutaş, privind Acordul dintre Uniunea Europeană şi Maroc pentru instituirea unui mecanism de soluționare a litigiilor comerciale a fost adoptat astăzi de Parlamentul European. Acordul va îmbunǎtǎți siguranța și predictibilitatea relațiilor comerciale dintre cei doi parteneri. Totodată, acesta reprezintă o etapă suplimentară către crearea Zonei de liber schimb euro-mediteraneene.

marți, 5 aprilie 2011

Sabin Cutaș (INTA): "Regimul UE pentru produsele cu dublă utilizare trebuie să cunoască un grad mai mare de transparență și de democratizare"


Strasbourg, 05 aprilie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a salutat, în cadrul plenului Parlamentului European reunit la Strasbourg, evitarea de către Uniunea Europeană a proliferării armelor, în special a celor de distrugere în masă, printr-un control al exporturilor produselor și tehnologiilor cu o dublă utilizare. În același timp, deputatul european a cerut o mai mare transparență și o democratizare a regimului UE pentru produsele cu utilizare atât civilă, cât și militară. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii privind produse și tehnologii cu dublă utilizare.

Potrivit eurodeputatului: "Uniunea Europeană aplică măsuri de control al exporturilor produselor cu dublă utilizare de aproape 15 ani. Astfel, prin măsuri preventive de tipul cerințelor de autorizare a exporturilor și de înregistrare vamală, UE are grijă ca proliferarea armelor, în special a celor de distrugere în masă, să fie evitată. Cu toate acestea, regimul UE pentru produsele cu dublă utilizare trebuie să cunoască un grad mai mare de transparență și de democratizare. Este necesară crearea unui sistem securizat prin care notificările privind exporturile produselor cu utilizare atât civilă, cât și militară să fie colectate, transmise și stocate, pentru a preveni pericolul proliferării armelor de distrugere în masă."

"De asemenea, salut propunerea raportorului, prin care Grupul de coordonare pentru produse cu dublă utilizare este chemat să prezinte Parlamentului European un raport anual pentru a facilita îndeplinirea funcției de control a acestuia din urmă. Comisia Europeană, are la rândul său, datoria de a informa Parlamentul cu privire la implementarea dispozițiilor Regulamentului de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor de produse și tehnologii cu dublă utilizare și de a prezenta un studiu de impact al măsurilor decise", a mai precizat Sabin Cutas.

"Nu în ultimul rând, reprezentarea Uniunii Europene în cadrul regimurilor internaționale de control al exporturilor trebuie îmbunătățită. Din păcate, listele produselor supuse controlului sunt actualizate de către regimurile internaționale și transpuse în legislația UE fără ca Parlamentul European să poată participa în acest proces. De aceea, pledez pentru un mai bun control din partea Parlamentului și pentru o înlesnire a rolului de legiferare al acestuia, așa cum este conferit prin Tratatul de la Lisabona", a conchis deputatul european.

Sabin Cutaș: "Lansez un apel forurilor europene să acționeze pentru oprirea escaladării urii etnice și a separatismului teritorial"


Strasbourg, 05 aprilie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a condamnat, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, manifestările separatiste ale extremiștilor maghiari din Transilvania, susținute de către oficiali ai statului ungar și de către unul dintre vicepreședinții Parlamentului European, cerând sprijinul instituțiilor europene pentru a pune capăt acestui derapaj care promovează ura etnică. În același timp, deputatul european așteaptă o atitudine fermă din partea autorităților române, prin adoptarea de măsuri prevăzute de lege.

În cadrul luărilor de cuvânt din sesiunea plenară privind teme politice de actualitate, Sabin Cutaș a subliniat "în acest an, manifestările separatiste ale extremiștilor maghiari din Transilvania, organizate cu ocazia zilei naționale a Ungariei, au fost marcate de un radicalism îngrijorător, în special din cauza sprijinului și declarațiilor reprezentanților la vârf ai statului maghiar și a unuia dintre vicepreședinții Parlamentului European".

"Manifestările extremiste prilejuite de sărbătoarea maghiară din 15 martie pun în pericol, de la un an la altul, buna înțelegere dintre români și unguri. În acest context, gesturi provocatoare, ca recenta spânzurare simbolică de către un extremist maghiar a eroului luptei românilor ardeleni pentru drepturi naționale la 1848, nu fac decât să amenințe conviețuirea pașnică", a declarat eurodeputatul.

"Condamn cu fermitate aceste manifestări extremiste, cer autorităților române să treacă de la complicitatea politicianistă la măsuri prevăzute de lege și lansez un apel forurilor europene să acționeze pentru oprirea escaladării urii etnice și a separatismului teritorial într-o regiune în care rănile trecutului au șansa unică de a se închide sub semnul valorilor europene", a conchis Sabin Cutaș.


Sabin Cutaş: „Este nevoie de consolidare fiscală graduală şi de salvgardarea modelului social european pentru a pune bazele unei creşteri economice solide”


Strasbourg, 5 aprilie 2011

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON) a salutat, marţi, agrearea Pactului Euro Plus şi a Mecanismului European de Stabilitate de către liderii guvernelor europene, în special propunerea de coordonare a politicilor europene din domeniul taxării. El a atenţionat totodată asupra faptului că anumite propuneri ale Pactului, precum cele de austeritate fiscală şi de flexibilizare a pieţii de muncă nu vor conduce la o redresare economică solidă. Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind Concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2011.