joi, 24 martie 2011

Sabin Cutaş (ECON): "Este nevoie de o revizuire generală a Sistemului generalizat de preferințe"



Bruxelles, 24.03.2011,

      Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European (ECON), a cerut, miercuri, atât o adaptare imediată a "Sistemului generalizat de preferințe" (SGP) la dispozițiile Tratatului de la Lisabona, cât și o revizuire generală a regulamentului pe viitor, care sa aibă în vedere, printre altele, acordarea de asistență tehnică țărilor beneficiare. Declarația lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind "Preferințele tarifare generalizate".

Prin intermediul SGP, Uniunea Europeană acordă tarife preferențiale țărilor în curs de dezvoltare. Acest sistem a fost creat pentru a impulsiona creșterea exporturilor, industrializarea și accelerarea creșterii economice în aceste state.

"Subliniez faptul că propunerea Comisiei Europene nu reprezintă reforma "Sistemului generalizat de preferințe" cerută de Parlamentul European în Rezoluția sa din 5 iunie 2008, ci doar o prelungire a actualului set de reguli", a declarat Sabin Cutaş.
"Împărtășesc prin urmare părerea raportorului cu privire la necesitatea revizuirii imediate a acestui regulament, conceput în 2008 și a adaptării lui la dispozițiile Tratatului de la Lisabona, intrat ulterior în vigoare. Prin intermediul acestui Tratat, Parlamentul European beneficiază de noi competențe în domeniul comerțului și trebuie să aibă un cuvânt de spus privind criteriile de eligibilitate, lista țărilor beneficiare și retragerea temporară a preferințelor SGP", a menționat eurodeputatul român.
"Pe viitor, va fi nevoie de o revizuire generală a regulamentului, care să urmărească o mai bună implicare a țărilor beneficiare în procesele de reformă care le privesc, acordarea de asistență tehnică pentru dezvoltarea capacității lor instituționale și revizuirea și armonizarea regulilor de origine[1]", a conchis Cutaş.


[1] Regulile de origine sunt folosite în contextul comerțului internațional pentru a stabili țara de proveniență a unui produs.

joi, 17 martie 2011

Sabin Cutaş cere asistență tehnică din partea Băncii Europene de Investiții și finanțarea proiectelor de infrastructura în noile state membre ale UE


Bruxelles, 17.03.2011

Raportul europarlamentarului Sabin Cutaş privind activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI) a fost votat miercuri în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European (ECON). În raportul său, eurodeputatul român cere băncii să ofere asistență tehnică regiunilor din UE unde rata de absorbție a fondurilor este scăzută. El pledează de asemenea pentru crearea „obligațiunilor pentru proiecte”, un instrument financiar inovator care ar fi folosit pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, inclusiv pentru o mai bună conectare a rețelelor rutiere și feroviare europene cu porturile Mării Negre.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Banca Europeană de Investiții este un aliat important al României în lupta împotriva efectelor crizei economice. Noile state membre au fost beneficiarele unor împrumuturi în valoare de 12,8 miliarde de euro în 2009. Cu toate acestea, rata absorbției acestor fondurilor în Romania și Bulgaria este de aproximativ 0,5%. Ne confruntăm în Romania cu lipsa de capacitate administrativă a sectorului public, căreia i se adăugă reticența sectorului privat de a investi și a băncilor de a acorda împrumuturi. De aceea, consider că este necesară oferirea de asistență tehnică din partea Băncii Europene de Investiții autorităților locale, cu scopul unei mai bune absorbții a fondurilor disponibile."

"De asemenea, o metodă de finanțare pentru care pledez și prin care se vor putea obține mai mulți bani pentru proiectele de infrastructură de care țara noastră are nevoie este aceea a "obligațiunilor pentru proiecte”. Acest instrument financiar inovator are ca scop creșterea ratingurilor de credit ale obligațiunilor emise de companii. Acestea din urma vor putea astfel să acceseze cu mai multă ușurință banii de care au nevoie pentru începerea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor lor. În acest context, am cerut băncii să se axeze în mod special pe proiectele de infrastructură care vor conecta mai bine rețelele rutiere și feroviare europene cu porturile Mării Negre", a explicat Cutaş.

Raportul anual al Băncii Europene de Investiții conține recomandările Parlamentului European adresate băncii și va fi votat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din 4-7 aprilie 2011.

joi, 10 martie 2011

Sabin Cutaș: " Postul de Înalt Reprezentant reprezintă un mijloc de a convinge guvernul iranian că drepturile omului nu trebuie îngrădite prin represiune"



Strasbourg, 10.03.11,

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş, membru al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Iran, a declarat ieri, în plenul PE, că postul de Înalt Reprezentant reprezintă un instrument util în convingerea autorităților iraniene că drepturile omului nu trebuie îngrădite prin represiune. De asemenea, deputatul european a subliniat că schimbările democratice nu pot fi impuse din exterior, dar Uniunea Europeană trebuie să susțină permanent oamenii din interior care luptă pentru respectul drepturilor omului.

Potrivit lui Sabin Cutaș: "Scena internațională asistă aproape neputincioasă la agravarea situației drepturilor omului în Iran. Totuși, instrumentele de care dispunem pentru a ne face vocea auzită nu sunt de ignorat. Tratatul de la Lisabona ne oferă, prin intermediul postului de Înalt Reprezentant, un mijloc de a convinge guvernul iraniandrepturile omului nu trebuie îngrădite prin represiune. Ele reprezintă un bun inalienabil al individului și nu pot fi puse sub semnul întrebării de către niciun regim politic. Execuțiile în masă, în special cele ale minorilor, în Iran fiind înregistrat cel mai ridicat număr de astfel de execuții, lapidările, discriminarea femeilor, a minorităților și tortura fac parte, din păcate, dintr-o enumerare mult mai lungă".

"Schimbările democratice nu pot fi impuse din exterior, însă Uniunea Europeană trebuie să susțină în permanență și nu doar la nivel declarativ, oamenii din interior care își riscă zilnic viața pentru a protesta împotriva acestor nedreptăți", a conchis acesta.

Sabin Cutaș: "Este nevoie de o mai mare implicare a Comisiei Europene, prin propunerea unui nivel minim european pentru salarii si pensii"


Strasbourg, 10.03.11

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş a pledat astăzi, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind respectarea mecanismelor naționale de stabilire a salariilor și a pensiilor, pentru un nivel minim european atât pentru salarii, cât și pentru pensii.. Acesta a argumentat că pensiile au ieșit din sfera preocupării naționale, statele membre fiind confruntate cu provocări comune. De asemenea, Sabin Cutaș a subliniat că pentru state precum România, unde salariul minim este de aproximativ 160 de euro, propunerile de cotizare la pensii private sau de economisire sunt utopice.

Potrivit deputatului european: "Pensiile au ieșit din sfera preocupării naționale, fiind astăzi subiect de dezbatere la nivel european. Vorbim despre sisteme de pensii nesustenabile ca urmare a unor provocări comune de tipul crizei financiare, a îmbătrânirii populației și a scăderii ratei natalității. Principiul solidarității dintre generații riscă să devină unul perimat, cetățenii fiind îndemnați să cotizeze la pensii private. Cum rămâne însă cu cei care nu mai dispun de suficient timp pentru a cotiza la astfel de pensii? În plus, cetățenii europeni depind de pensiile publice. În România, salariul minim brut pe economie este aproximativ 160 de euro. Cotizarea la pensii private sau economisirea sunt utopii."

" Este nevoie de o mai mare implicare a Comisiei Europene, prin propunerea unui nivel minim atât pentru salarii, cât și pentru pensii la nivel european, iar un prim pas în această direcție ar putea să fie o analiză comparativă a sistemelor de pensii și de salarii din statele membre", a conchis acesta.


Sabin Cutaş (ECON): "Mecanismul de stabilitate financiară trebuie să includă toate cele 27 de state membre"



Strasbourg, 09.03.2011,

      Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a subliniat, miercuri, necesitatea extinderii Mecanismului de stabilitate financiară prevăzut pentru zona euro și statelor membre care nu dispun de această monedă. El a amintit că starea economică a acestora din urmă afectează stabilitatea financiară a zonei euro. Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind un mecanism de stabilitate pentru statele membre a căror monedă este euro.

marți, 8 martie 2011

Sabin Cutaş (ECON): "Este necesară implementarea unor metode alternative de finanţare pentru a investi în proiecte europene"


Strasbourg, 08.03.2011,

      Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a subliniat luni, în plenul PE, necesitatea implementării unor metode alternative de finanţare pentru investirea în proiecte europene de cercetare, educaţie şi infrastructură. El a susţinut astfel propunerile examinate de forul legislativ european de emitere a unor obligaţiuni comune la nivel european şi de implementare a unei Taxe pe tranzacţiile financiare. Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind instituirea unor metode inovatoare de finanțare la nivel european și mondial.

vineri, 4 martie 2011

Sabin Cutaş: "Creșterea vârstei de pensionare nu reprezintă o soluție pentru nesustenabilitatea pensiilor"

 
Bruxelles, 4 martie 2011

     Eurodeputatul român Sabin Cutaş critică declarația Ministrului Muncii, Ioan Botiș, din cadrul conferinței "Mediafax Talks about Private Pensions", potrivit căreia s-ar putea lua măsuri de creștere a vârstei de pensionare în cazul în care rata de ocupare a forței de muncă nu va crește până la 64-65%.