joi, 27 ianuarie 2011

Sabin Cutaş: "Aderarea României la Spațiul Schengen transcende orice polemică, ea reprezintă o obligație"


Bruxelles, 27.01.2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a adresat o interpelare Comisiei Europene, prin care i-a solicitat să se pronunțe, în calitatea sa de gardian al Tratatelor, asupra refuzului inițial al Consiliului de a facilita accesul Parlamentului European la raportul privind progresele realizate de România și Bulgaria în vederea aderării la Schengen. De asemenea, deputatul european a cerut opinia Comisiei asupra legitimității invocării unor condiții suplimentare pentru intrarea României în Spațiul Schengen, în contextul în care aceasta este o obligație ce decurge din Actul de Aderare la UE.

Sabin Cutaş: "Fiecare stat membru trebuie să definească un nivel-țintă al venitului minim după pensionare"

 
  
Bruxelles, 27.01.2011,

      Opinia europarlamentarului Sabin Cutaş privind posibile soluții pentru asigurarea unor sisteme europene de pensii adecvate, viabile și sigure a fost votată în cadrul Comisiei pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European. Cartea Verde privind pensiile a fost lansată de către Comisia Europeană în iulie 2010 cu scopul suscitării unei dezbateri la nivel european care să se soldeze cu răspunsuri pentru principalele provocări comune cu care sistemele de pensii ale statelor membre se confruntă: îmbătrânirea populației și efectele crizei financiare și economice. Parlamentul European a fost unul dintre actorii implicați în acest proces de consulare, prin Comisia pentru afaceri economice și monetare și respectiv Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

vineri, 21 ianuarie 2011

Sabin Cutaş: "Gazoductul Nabucco și dezvoltarea porturilor aflate la Marea Neagră au nevoie de impulsionare imediată"





Bruxelles, 21.01.2011,

      Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a pledat joi, în plenul PE, pentru crearea unei strategii a Uniunii Europene pentru Marea Neagră având același nivel de prioritate cu celelalte strategii regionale ale UE. Cutaş a cerut de asemenea impulsionarea imediată a proiectului de gazoduct Nabucco și dezvoltarea porturilor aflate la Marea Neagră. El a subliniat faptul că acestea reprezintă proiecte-cheie pentru economia europeană. Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii "O strategie a UE pentru Marea Neagră"; dosar pentru care acesta a deținut rolul de raportor virtual în comisia INTA.

joi, 20 ianuarie 2011

Sabin Cutaş: "Comisia Europeană trebuie să prezinte planuri de reglementare a instituțiilor financiare"

 

Strasbourg, 20.01.2011,

       Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European (ECON), a cerut luni, în plenul Parlamentului European, Comisiei Europene, să elaboreze planuri de reglementare a instituțiilor financiare pentru a evita perpetuarea comportamentului de tip riscant a acestora. El a susținut că ajutorul de stat pentru sectorul bancar a fost necesar în situația de criză, dar că acesta trebuie complementat cu măsuri de supraveghere a sectorului. Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind politica în domeniul concurenței pe anul 2009.

marți, 18 ianuarie 2011

Sabin Cutaş (INTA): "Acordurile cu țările exportatoare de lemn trebuie să respecte angajamentele UE de dezvoltare durabilă"




Strasbourg, 18.01.2011,

     Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru comerț internațional a Parlamentului European (INTA), a pledat luni, în plenul Parlamentului European, în favoarea clădirii unei industrii durabile din punct de vedere social și de mediu în țările semnatare ale Acordurilor de parteneriat voluntar pentru exportarea lemnului către UE. El a subliniat necesitatea implicării societății civile în monitorizarea implementării acordurilor, cu scopul de a evita corupția în sector. Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind legislația în domeniul forestier.

Sabin Cutaş: "Nu trebuie exercitate presiuni asupra statelor membre UE pentru liberalizarea adopțiilor internaționale"


   
      Europarlamentarul Sabin Cutaş a cerut luni, în plenul Parlamentului European, stoparea presiunilor exercitate asupra statelor membre UE pentru liberalizarea adopțiilor internaționale. El a expus riscurile aferente unei astfel de liberalizări: atât creșterea posibilității traficului de copii și a abuzurilor, cât și impactul negativ asupra dezvoltării psihologice și sociale a copilului. Declarația lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii privind adopția internațională în Uniunea Europeană și în contextul în care Parlamentul European pregătește o rezoluție pe aceasta temă, care va fi supusă la vot miercuri. 

     "Doresc și eu să fac referire la Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, prin care se spune că adopțiile internaționale nu pot fi decât o alternativă de ajutorare a copilului, atunci când acestuia nu îi poate fi găsită o familie adoptivă sau când nu poate fi îngrijit corespunzător în țara sa de origine", a subliniat europarlamentarul român.

     "Riscurile unei liberalizări a adopțiilor internaționale sunt multiple. Pe de o parte crește posibilitatea traficului de copii și a abuzurilor, survenite ca urmare a intereselor de ordin financiar și a dificultăților de monitorizare a situației post-adopție. Pe de altă parte, separarea copilului de părinții săi biologici și de locul său de origine poate avea consecințe nefaste de ordin psihologic, social și educațional." a declarat Sabin Cutaş.

"Atunci când vorbim despre adopții trebuie să avem în vedere asigurarea bunăstării copilului. Prin urmare nu trebuie exercitate presiuni asupra statelor membre ale Uniunii, cu tradiții și proceduri legale diverse în domeniul adopțiilor, pentru liberalizarea adopțiilor internaționale", a conchis eurodeputatul român.