joi, 1 decembrie 2011

Sabin Cutaș: "BCE trebuie să devină creditor de ultimă instanță pentru ţările din zona euro"


Bruxelles, 1 decembrie 2011,

    Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European, a cerut Băncii Centrale Europene să-şi asume pe deplin rolul de bancă centrală şi să devină creditor de ultimă instanță pentru ţările din zona euro. El a subliniat de asemenea necesitatea emiterii de obligațiuni comune ale zonei euro şi importanţa armonizării fiscalității statelor membre.


      Intervenția lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind Raportul anual al Băncii Centrale Europene pentru anul 2010; dosar pentru care acesta a fost raportor al grupului său politic.

   "În contextul actual de instabilitate financiară, rolul Băncii Centrale Europene este unul fundamental. Acțiunile întreprinse de aceasta pentru a răspunde turbulenţelor manifestate pe piețele financiare nu sunt suficiente", a declarat Sabin Cutaş.

"Independenţa băncii trebuie menținută, însă aceasta trebuie să devină creditor de ultimă instanță pentru ţările din zona euro, acționând pentru a lupta împotriva speculației şi a înrăutățirii situației de criză. Prin asumarea deplină a rolului său de bancă centrală, aceasta ar contribui în mod semnificativ la creșterea încrederii în soliditatea arhitecturii zonei euro", a subliniat europarlamentarul român. 

"Totodată, un rol consolidat pentru Banca Centrală Europeană trebuie completat de măsuri radicale, precum emiterea de obligațiuni comune ale zonei euro, armonizarea fiscalității statelor membre şi întărirea Fondului european de stabilitate financiară", a adăugat deputatul european.

Sabin Cutaș a  salutat propunerea Comisiei Europene din 23 noiembrie privind emiterea de obligațiuni comune ale zonei euro. "Statele membre trebuie să înțeleagă că această emitere este necesară pentru stabilizarea piețelor financiare şi că fiecare are de câștigat dintr-o soluție bazată pe solidaritate. Aceasta ar reduce costul total al datoriei şi ar garanta lichiditatea pe piețele financiare europene", a subliniat Cutaş.

"Moneda euro nu poate de asemenea să funcționeze fără o uniune fiscală care să o completeze pe cea monetară", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu