joi, 13 octombrie 2011

Sabin Cutaş/Schengen:"Amânarea aderării României şi Bulgariei la Spațiul Schengen trădează lipsa de credibilitate a construcției europene"


Bruxelles, 13 Octombrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş a denunțat în plenul Parlamentului European (PE) modalitatea arbitrară şi discriminatorie prin care se iau decizii la nivel european în ceea ce privește aderarea României şi Bulgariei la spațiul Schengen. Deputatul european și-a exprimat poziția prin intermediul unei intervenții scrise aferente dezbaterii privind adeziunea celor două state la Spațiul Schengen.


"România şi Bulgaria îndeplinesc, în prezent, toate condițiile prevăzute de către acquis-ul Schengen. Acest lucru este atestat nu numai de concluziile Grupului de lucru pentru evaluarea Schengen, cât şi de poziția fermă a Parlamentului European exprimată prin intermediul Rezoluției adoptate în iunie 2011", a reamintit Sabin Cutaş.

"Amânarea pe termen nedefinit a aderării României şi Bulgariei la spațiul Schengen vorbește despre lipsa de credibilitate a construcției europene, în care regulile se fac şi se desfac în funcție de interesele anumitor state membre. În Uniunea celor 27, există țări de prima categorie şi țări de categoria a doua, cetățeni cu drepturi şi cetățeni de rang inferior, state "vechi" şi state "noi" sau care au aderat prea devreme. Vorbim cu ușurință despre solidaritate, dar închidem la fel de ușor ochii atunci când un stat membru este victima unei discriminări. Promovăm un naționalism desuet, fără să ne dăm seama că fiecare decizie de acest gen face din construcția europeană o formă fără fond", a conchis deputatul european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu