vineri, 14 octombrie 2011

Sabin Cutaş: "Menținerea TVA la 24% pentru alimentele de bază a accentuat gradul de sărăcie in Romania"

Bruxelles, 13 Octombrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European (PE), a declarat, în plenul forului legislativ european, că menținerea TVA la 24% la alimentele de bază, în condiții de criză economică, nu a făcut decât să adâncească gradul de sărăcie în România. De asemenea, deputatul european a ridicat problema IMM-urilor, pentru care taxa pe valoarea adăugată ridicată reprezintă un obstacol în calea accesului pe piața internă. Intervenția acestuia a avut loc în cadrul dezbaterii privind viitorul TVA în Uniunea Europeană.


"În condiții de criză economică şi implicit de deficit public excesiv, taxa pe valoarea adăugată s-a dovedit o importantă sursă de venit pentru bugetele naționale. Însă, majorarea acesteia nu garantează şi o creștere economică, în special atunci când este afectat consumul la alimentele de bază. În România, TVA pentru alimentele esențiale a fost menținută la un nivel de 24%, lucru care nu a favorizat consumul, ci a accentuat gradul de sărăcie", a declarat Sabin Cutaş, solicitând găsirea unor surse de venit alternative mai echitabile.

"Pe de altă parte, nu doar consumatorii au avut de suferit din cauza taxei pe valoarea adăugată ridicate, ci şi întreprinderile mici si mijlocii, motorul economic al Uniunii Europene. De aceea, salut propunerea raportorului de a reflecta la nivel european la adoptarea unui prag de scutire de TVA pentru IMM-uri, cu scopul de a facilita accesul acestora pe piața internă şi de a diminua costurile şi obligațiile administrative", a conchis deputatul european.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu