miercuri, 26 octombrie 2011

Sabin Cutaș a cerut anularea obstacolelor la libera circulație și angajare pentru români și bulgari în UE


Strasbourg, 26 Octombrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș l-a interpelat pe comisarul european pentru piață internă și servicii, Michel Barnier, cu privire la menținerea obstacolelor la libera circulație și la angajare pentru cetățenii români și bulgari în interiorul UE. Deputatul european a atras atenția asupra încălcării drepturilor fundamentale, garantate de către Tratatul de la Lisabona, prin promovarea unor politici protecționiste la nivel național. Sabin Cutaș a adresat interpelarea orală în contextul dezbaterii aferente celor 12 priorități ale Actului privind piața unică propuse de către Comisia Europeană.



"Doresc să-mi exprim aprecierea față de eforturile domnului Barnier în vederea adoptării cadrului necesar pentru existența unei piețe europene pe deplin integrate și să reamintesc că piața unică reprezintă nucleul cooperării dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, asigurând libera circulație de bunuri, servicii, capital și persoane. Aceste libertăți fundamentale, garantate de către Tratat, suferă însă diferențe atunci când sunt transpune în anumite contexte naționale", a declarat Sabin Cutaș.

"La această realitate se adăugă contextul economic și financiar actual, care favorizează politicile protecționiste. Una din cele 12 pârghii pentru stimularea creșterii economice o constituie mobilitatea lucrătorilor", a precizat deputatul european.

"Cum se împacă acest deziderat cu menținerea obstacolelor pentru cetățenii din noile state membre atât la libera circulație, cât și la angajare?", a dorit să știe Sabin Cutaș.

Michel Barnier s-a arătat, la rândul său, îngrijorat cu privire la reacțiile populiste care periclitează buna funcționare a pieței unice: "Ați evocat, în interpelarea dumneavoastră, un aspect important, care ar trebui să ne preocupe pe toți, deopotrivă: reacțiile protecționiste. Sunt foarte îngrijorat cu privire la anumite decizii populiste sau protecționiste ale statelor membre. În spatele acestor puseuri- fondate pe nesiguranță socială, economică sau uneori pe furie socială- se află, de fapt, întoarcerea la naționalism,  iar prima victimă este piața unică."

Comisarul european a menționat, în acest context, că va propune până la sfârșitul anului, crearea unui pașaport european al competențelor, astfel încât procedurile de recunoaștere mutuală a calificărilor profesionale să fie simplificate.

Acesta a mai precizat că: "într-un moment în care ne confruntăm cu o gravă problemă demografică în Europa, mobilitatea constituie răspunsul pentru deficitul de forță de muncă calificată în anumite state membre."







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu