miercuri, 28 septembrie 2011

Sabin Cutaș: "UE trebuie să își asume un rol central în cadrul sistemului comercial multilateral"


Strasbourg, 28 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (PE), a pledat marți, în plenul PE, pentru o strategie europeană privind politica comercială adaptată actualei conjuncturi, în care volatilitatea prețurilor, dezechilibrele comerciale, activitățile de tip speculativ și schimbările climatice se fac puternic resimțite. Potrivit deputatului european, o astfel de strategie trebuie să abordeze teme referitoare la accesul persoanelor sărace la medicamentele generice și la includerea standardelor sociale, de mediu și de drepturile omului în cadrul acordurilor de liber schimb. Cutaş a arătat de asemenea, că Uniunea Europeană trebuie să își asume un rol central în cadrul sistemului comercial multilateral pentru a răspunde prezentelor provocări.


Intervenția deputatului european a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind politica comercială aferentă Strategiei Europa 2020.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Instabilitatea preturilor produselor alimentare și a bunurilor a devenit o problemă majoră, care agravează starea de sărăcie a milioane de oameni și periclitează funcționarea sistemului financiar mondial. Dezechilibrele comerciale și activitățile de tip speculativ stau la baza acestei volatilități, iar schimbările climatice vor continua să o agraveze."

"O strategie europeană privind politica comercială trebuie să abordeze rolul central pe care Uniunea îl are de asumat în cadrul sistemului comercial multilateral, pentru a răspunde numeroaselor provocări", a adăugat deputatul european.

"Această strategie pe termen lung trebuie să aibă obiective precise, să țină cont de evoluția sistemului comercial internațional și să sublinieze elementele conforme cu principiile Uniunii, precum importanța accesului celor mai săraci la medicamentele generice sau necesitatea includerii automate a comerțul echitabil, a drepturilor omului și a standardelor sociale și de mediu în toate acordurile comerciale", a conchis europarlamentarul român.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu