marți, 27 septembrie 2011

Sabin Cutaș: Pentru încurajarea comerțului cu teritoriile palestiniene


Strasbourg, 27 septembrie 2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaș, membru al Comisiei pentru comerț internațional a Parlamentului European (PE), a declarat că încurajarea comerțului cu teritoriile palestiniene, prin facilitarea accesului produselor care provin din Fâșia Gaza și Cisiordania pe piața europeană, confirmă determinarea Uniunii Europene de a ajuta la dezvoltarea economică a acestora. De asemenea, deputatul european a atras atenția asupra importanței respectării normelor privind originea produselor, astfel încât documentele care atestă proveniența produselor fabricate în Fâșia Gaza și Cisiordania să provină doar de la autoritățile palestiniene. Intervenția europarlamentarului a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE cu privire la acordul comercial dintre UE și Autoritatea palestiniană.


"Discuția noastră are loc într-un moment în care se înregistrează evoluții ale unui proces care a cunoscut până acum decenii de blocaj sângeros. În acest context, decizia de a permite exporturilor palestiniene să pătrundă mai ușor pe piața internă exprimă determinarea UE de a contribui în mod activ la procesul de edificare a unei economii funcționale. Dimensiunea economică și cea politică sunt interdependente în relația Uniunii Europene cu Autoritatea Palestiniană. Economia fragilă, sărăcia extremă și șomajul masiv sunt factori care alimentează potențialul conflictual din regiune. Prin încurajarea comerțului, contribuim nu numai la reducerea sărăciei, dar și la o consolidare a instituțiilor politice", a declarat Sabin Cutaș.

"De asemenea, dezvoltarea economică a teritoriilor palestiniene depinde de accesul produselor provenind din Fâșia Gaza şi Cisiordania pe piața europeană. Este important ca, în aplicarea prezentului acord, să se confere o atenție deosebită normelor privind originea. Este relevantă, în acest sens, hotărârea Curții Europene de Justiție în cazul Brita din 25 februarie 2010, prin care autoritățile palestiniene sunt considerate singurele în măsură pentru a furniza documentele care atestă proveniența produselor fabricate în Fâșia Gaza și Cisiordania", a conchis europarlamentarul român.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu