marți, 5 aprilie 2011

Sabin Cutaş: „Este nevoie de consolidare fiscală graduală şi de salvgardarea modelului social european pentru a pune bazele unei creşteri economice solide”


Strasbourg, 5 aprilie 2011

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru al Comisiei pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON) a salutat, marţi, agrearea Pactului Euro Plus şi a Mecanismului European de Stabilitate de către liderii guvernelor europene, în special propunerea de coordonare a politicilor europene din domeniul taxării. El a atenţionat totodată asupra faptului că anumite propuneri ale Pactului, precum cele de austeritate fiscală şi de flexibilizare a pieţii de muncă nu vor conduce la o redresare economică solidă. Intervenţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul PE privind Concluziile Consiliului European din 24-25 martie 2011.


Pactul Euro Plus, la care a aderat şi România, prevede o serie de măsuri de coordonare economică între semnatarii săi. Ţările din zona euro care au aderat la Pact vor putea beneficia de nou înfiinţatul Mecanism European de Stabilitate, un fond permanent de susţinere a ţărilor cu probleme. El va deveni funcţional începând cu 2013 şi va avea o valoare de 500 miliarde de euro.

Potrivit deputatului european: "Prin intermediul Pactului Euro Plus şi al Mecanismului European de Stabilitate, statele membre vor primi asistenţa financiară de care au nevoie în schimbul unei coordonări mai strânse a politicilor lor economice. Cele două propuneri reprezintă astfel un tandem pozitiv, în special dacă ne raportăm la propunerea de coordonare a politicilor de taxare - reformă necesară într-o uniune de state ce urmăresc să împartă aceeaşi monedă.”

„De asemenea, Mecanismul European de Stabilitate, prin capacitatea sa de intervenţie de 500 de miliarde de euro, functionează precum un Fond Monetar European abilitat să împrumute bani şi să cumpere obligaţiuni direct de la state, acţionând în acelaşi timp împotriva speculaţiilor financiare”, a declarat acesta.

„Cu toate acestea, anumite propuneri din cadrul Pactului nu sunt viabile. Austeritatea fiscală şi flexibilizarea extremă a pieţii de muncă vor întarzia creșterea economică, vor menține șomajul la cote ridicate şi vor instabiliza forţa de muncă. Consider că este nevoie de consolidare fiscală graduală şi de salvgardarea modelului social european pentru a pune bazele unei creşteri economice solide", a conchis Sabin Cutaş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu