miercuri, 6 aprilie 2011

Raportul Cutaş de instituire a unui mecanism de soluționare a litigiilor comerciale între UE și Maroc a fost adoptat de PE



Strasbourg, 06 aprilie 2011,

Raportul eurodeputatului Sabin Cutaş, privind Acordul dintre Uniunea Europeană şi Maroc pentru instituirea unui mecanism de soluționare a litigiilor comerciale a fost adoptat astăzi de Parlamentul European. Acordul va îmbunǎtǎți siguranța și predictibilitatea relațiilor comerciale dintre cei doi parteneri. Totodată, acesta reprezintă o etapă suplimentară către crearea Zonei de liber schimb euro-mediteraneene.


Potrivit deputatului european: "Acordul stabilește posibilitatea soluționării litigiilor prin consultare și mediere, prevede organizarea componenței comisiei de arbitraj, remedii temporare în caz de ne-conformare, norme privind transparența procedurilor și dispoziții referitoare la relațiile cu OMC în contextul reglementarii diferendelor."

"Spre comparație, normele actuale de soluționare a litigiilor se bazează pe o abordare diplomatică și pot fi astfel ușor blocate de către partea care nu își îndeplinește obligațiile", a subliniat acesta.

"Acest Acord va îmbunătăți, prin urmare, securitatea și predictibilitatea relațiilor comerciale dintre UE și Maroc, fiind benefic pentru companii și consumatori. Adoptarea acestuia merge în direcția "Foii de parcurs euro-mediteraneene privind comerțul după 2010", document adoptat în cursul celei de-a 8-a Conferințe ministeriale a Uniunii pentru Mediterana, ce a avut loc în decembrie 2009. Acordul va reprezenta de asemenea o etapă suplimentară către crearea Zonei de liber schimb euro-mediteraneene.", a conchis Cutaş.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu