joi, 10 martie 2011

Sabin Cutaș: "Este nevoie de o mai mare implicare a Comisiei Europene, prin propunerea unui nivel minim european pentru salarii si pensii"


Strasbourg, 10.03.11

Europarlamentarul PSD+PC Sabin Cutaş a pledat astăzi, în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind respectarea mecanismelor naționale de stabilire a salariilor și a pensiilor, pentru un nivel minim european atât pentru salarii, cât și pentru pensii.. Acesta a argumentat că pensiile au ieșit din sfera preocupării naționale, statele membre fiind confruntate cu provocări comune. De asemenea, Sabin Cutaș a subliniat că pentru state precum România, unde salariul minim este de aproximativ 160 de euro, propunerile de cotizare la pensii private sau de economisire sunt utopice.

Potrivit deputatului european: "Pensiile au ieșit din sfera preocupării naționale, fiind astăzi subiect de dezbatere la nivel european. Vorbim despre sisteme de pensii nesustenabile ca urmare a unor provocări comune de tipul crizei financiare, a îmbătrânirii populației și a scăderii ratei natalității. Principiul solidarității dintre generații riscă să devină unul perimat, cetățenii fiind îndemnați să cotizeze la pensii private. Cum rămâne însă cu cei care nu mai dispun de suficient timp pentru a cotiza la astfel de pensii? În plus, cetățenii europeni depind de pensiile publice. În România, salariul minim brut pe economie este aproximativ 160 de euro. Cotizarea la pensii private sau economisirea sunt utopii."

" Este nevoie de o mai mare implicare a Comisiei Europene, prin propunerea unui nivel minim atât pentru salarii, cât și pentru pensii la nivel european, iar un prim pas în această direcție ar putea să fie o analiză comparativă a sistemelor de pensii și de salarii din statele membre", a conchis acesta.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu