joi, 17 martie 2011

Sabin Cutaş cere asistență tehnică din partea Băncii Europene de Investiții și finanțarea proiectelor de infrastructura în noile state membre ale UE


Bruxelles, 17.03.2011

Raportul europarlamentarului Sabin Cutaş privind activitatea Băncii Europene de Investiții (BEI) a fost votat miercuri în Comisia pentru afaceri economice și monetare a Parlamentului European (ECON). În raportul său, eurodeputatul român cere băncii să ofere asistență tehnică regiunilor din UE unde rata de absorbție a fondurilor este scăzută. El pledează de asemenea pentru crearea „obligațiunilor pentru proiecte”, un instrument financiar inovator care ar fi folosit pentru finanțarea proiectelor de infrastructură, inclusiv pentru o mai bună conectare a rețelelor rutiere și feroviare europene cu porturile Mării Negre.

Potrivit lui Sabin Cutaş: "Banca Europeană de Investiții este un aliat important al României în lupta împotriva efectelor crizei economice. Noile state membre au fost beneficiarele unor împrumuturi în valoare de 12,8 miliarde de euro în 2009. Cu toate acestea, rata absorbției acestor fondurilor în Romania și Bulgaria este de aproximativ 0,5%. Ne confruntăm în Romania cu lipsa de capacitate administrativă a sectorului public, căreia i se adăugă reticența sectorului privat de a investi și a băncilor de a acorda împrumuturi. De aceea, consider că este necesară oferirea de asistență tehnică din partea Băncii Europene de Investiții autorităților locale, cu scopul unei mai bune absorbții a fondurilor disponibile."

"De asemenea, o metodă de finanțare pentru care pledez și prin care se vor putea obține mai mulți bani pentru proiectele de infrastructură de care țara noastră are nevoie este aceea a "obligațiunilor pentru proiecte”. Acest instrument financiar inovator are ca scop creșterea ratingurilor de credit ale obligațiunilor emise de companii. Acestea din urma vor putea astfel să acceseze cu mai multă ușurință banii de care au nevoie pentru începerea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor lor. În acest context, am cerut băncii să se axeze în mod special pe proiectele de infrastructură care vor conecta mai bine rețelele rutiere și feroviare europene cu porturile Mării Negre", a explicat Cutaş.

Raportul anual al Băncii Europene de Investiții conține recomandările Parlamentului European adresate băncii și va fi votat în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din 4-7 aprilie 2011.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu