joi, 17 februarie 2011

Sabin Cutaş (INTA): "Intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb UE-Coreea ar avea efecte pozitive asupra economiei Uniunii"

 Strasbourg, 17.02.2011,

Europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru comerţ internaţional (INTA), a subliniat, miercuri, efectele pozitive pe care încheierea Acordului de liber schimb UE-Coreea o va avea asupra economiei europene. El a explicat că se vor realiza economii anuale la taxele vamale de 1,6 miliarde de euro şi o intensificare a schimburilor comerciale. Declaraţia lui Sabin Cutaş a avut loc în cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind Acordul de liber schimb dintre UE şi Coreea.   


„Consider că o intrare în vigoare a Acordului de liber schimb UE-Coreea ar avea efecte pozitive asupra economiei Uniunii. În primul rând, acesta ar permite realizarea unor economii, estimate la 1,6 miliarde de euro anual, la taxele vamale. Am asista de asemenea la intensificarea schimburilor comerciale, în special în sectorul serviciilor, unde creşterea viitoare a schimburilor este estimată la 70% şi în cel agricol, unde numai în prezent Uniunea Europeană exportă anual către Coreea în valoare de 1 miliard de euro”, a declarat Sabin Cutaş.

„Totodată, prezentul acord este unul ambiţios şi inovator, primul dintr-o nouă generație de acorduri de liber schimb bilaterale, în care este inclus atât un capitol dedicat dezvoltării durabile şi respectării standardelor de muncă, cât şi un mecanism de monitorizare în care societatea civilă va fi implicată”, a subliniat eurodeputatul român.

Temerile legate de dificultăţile pe care o concurenţă coreeană le-ar putea cauza industriilor mai sensibile ale Uniunii, precum industria automobilelor, sunt disipate de includerea Clauzei de salvgardare în Acord. Prin intermediul acesteia vor fi impuse măsuri de supraveghere a importurilor şi exporturilor şi de evaluare a impactului produs de Acord asupra diverselor sectoare”, a conchis Cutaş.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu