joi, 17 februarie 2011

Sabin Cutaş (ECON): "UE trebuie să urmărească combaterea speculațiilor asupra prețurilor produselor alimentare"


Strasbourg, 17.02.2011,

În contextul preocupărilor globale referitoare la creșterea prețurilor alimentelor, europarlamentarul Sabin Cutaş, membru în Comisia pentru afaceri economice şi monetare a Parlamentului European (ECON), a atribuit acest fenomen speculatorilor financiari. Sabin Cutaş a declarat că Uniunea Europeană are datoria de a combate aceste speculații, având în vedere că ele afectează în mod direct nivelul de trai al cetățenilor săi. Declarația europarlamentarului a avut loc în marginea dezbaterii de miercuri din plenul Parlamentului European referitoare la creșterea prețurilor produselor alimentare.


Prețurile produselor alimentare la nivel mondial au atins cote dramatice în ultima perioadă. Astfel, în luna decembrie a anului trecut, acestea le-au depășit pe cele înregistrate în momentul de vârf al crizei economice. ONU a declarat recent ca fiind neplauzibil scenariul conform căruia o cerere prea mare în comparație cu oferta s-ar afla la baza acestor fluctuații a prețurilor", a explicat Cutaş.

Potrivit acestuia: "La mijlocul anilor '90 a fost creată o piață speculativă în centrul căreia se aflau produsele alimentare și care s-a amplificat în momentul crizei financiare. În prezent, speculatorii profită de nereglementarea piețelor și câștigă milioane din această activitate."

"Acest comportament de tip speculativ afectează în mod direct nivelul de trai al oamenilor și poate contribui la instabilitate politică. Consider prin urmare că Uniunea trebuie să urmărească combaterea speculațiilor asupra prețurilor produselor alimentare prin reglementare și transparență”, a conchis Cutaş.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu